Hembygdsmuseet
In memorian

Ron Baron - In memorian

Ron Baron, Adelsö,
har hastigt avlidit 77 år gammal.

Hans närmaste är hustrun Barbara, barnen Ann, Ricki och Stefan med familj.

Ron Baron

Ron Baron föddes i London och han bevarade alltid "the Londoner´s happy approach to life". Ron gick under kriget i Westminster School och därefter direkt in i the Royal Air Force, där han verkade som navigatör och instruktör ända tills han 1956 förälskade sig i Barbara, som var i England på besök. Resultatet blev att hon tog med sig Ron till Sverige 1957 och här blev han kvar.

Ron började sin svenska karriär som kartläggningsnavigatör på ABEM, avancerade snabbt till ansvarig för försäljningen av geofysiska instrument, och kom därefter till Atlas Copco International, där han så småningom blev chef för företagets marknadskommunikation.

Ron engagerade sig i den nya informationstekniken och var den första inom Atlas Copco som använde sig av persondator.

I arbetet reste han över hela världen och med sitt öppna och alltid nyfikna sinne skaffade han sig stor erfarenhet av internationellt marknadstänkande, som han delade med sig till tacksamma kolleger.

Rons datorintresse var inte enbart relaterat till arbetet, så för att som vanligt kunna dela med sig av sina gedigna kunskaper skapade han i början av 90-talet BCA Mac Club, en del av the British & Commonwealth Association.

Redan 1960 köpte Ron och Barbara sitt underbara sommarhus beläget i en jätteträdgård ute på Adelsö. Här trivdes hela familjen så bra att den bosatte sig permanent på ön. Ron kom att betyda mycket för många ute på Adelsö, för som vanligt delade han med sig av sitt stora kunnande och engagemang inom olika områden.

För de Adelsöbor som var intresserade och för de lokala föreningarna byggde Ron upp en omfattande ideell serviceverksamhet. Bland annat skapades ALSNU Skeppslag, vars huvudintresse är vikingatiden och dess farkoster.

Ron såg till att Sverige skickade den rikskände Kalle Runristare från Adelsö som representant vid tusenårsfirandet av Leif Erikssons ankomst till Vinland i nuvarande Kanada. Kalles runsten, tillverkad i Sverige på beställning, restes på plats vid detta tillfälle.

Rons i det närmaste dygnet-runt-serviceverksamhet omfattade även IT-skolan "Datadoktorn kommer", en internetservice för information om Adelsö och dess föreningar, personlig guidning på engelska om världsarvet Hovgården, Birka med mera.

Under senare år blev Ron även känd på Adelsö för sina framträdanden tillsammans med Hallsta bykapell med en genuin tolkning av den brittiska pubrepertoaren.

Typiskt för Rons benägenhet att dela med sig var att via detaljrika internetrapporter låta oss vänner följa med Ron och Barbara ut på deras långresor runt världen. Han lade ner stort arbete på sina sammanställningar, vilka innefattade alltifrån kartor till bilder på exotiska maträtter. På så sätt lärde vi känna deras många vänner i främmande länder och fick värdefulla uppslag för egna, kommande resor.

Ron utstrålade livserfarenhet, trygghet, nyfikenhet, oräddhet, generositet, värme och hjälpsamhet. Med sådana egenskaper byggs vänskap.

För Rons vänner och fd arbetskamrater
Birgit Cook*
(*Justeringar i texten har utförts för att
rätta till påpekade faktafel. //Christer Nordemo)