Start
Aktiviteter
Hembygdsmuseet
Bagarstuga
Hembygdsdag
Utställningar
Guidning
Bildarkiv
Dokumentarkiv
Styrelsen
Bli medlem
Kontakt
In memorian


Bagarstuga - Uppgården
 

Bagastugan på Uppgården

Bagarstugan, som ligger invid Uppgårdens huvudbyggnad, är
sannolikt byggd under 1800-talets senare hälft och något äldre än huvudbyggnaden.

Förutom en vedeldad ugn finns här också en drängkammare och en utställning av äldre föremål från hem och hushåll.

På Hembygdsdagen varje år bakar och säljer Hembygdslaget tunnbröd. Ett flertal gånger om året kan man få prova på att baka tillsammans med någon ur Hembygdslaget.

Läs under Aktiviteter om någon bakdag för allmänheten är planerad.

Den vedeldade ugnen är av traditionell typ från 1800-talet.
Det tar cirka ett halvt dygn att värma upp ugnen sedan underhållseldar man under bakning med lövträ på var sin sida om bakhällen.

 
 
 
 
 

 


Recept
 
TUNNBRÖD FRÅN TJÄRNED

5 hg havregryn
1 L mjölk
1 L vatten
Blanda och låt stå över natten
½ pkt jäst
2 msk salt
4 L mjölk
2 hg kornmjöl
5 hg grahamsmjöl
1 kg vetemjöl
2 kg rågsikt
Degen skall vara kladdig.
Vid upptag tillsätt 2 msk hjorthornssalt.
Använd rågsikt (ca 1 kg) vid utbakning

Recept från:
Katarina Levin, Tjärned

HAVREBRÖD

1 kg havregryn
2 L mjölk
2,5 hg extrasaltat smör
4 dl socker
40 g hjorthornssalt
1 tsk salt
1,5-2 kg vetemjöl
Blanda allt och låt stå över natten.
Använd vetemjöl (ca 1 kg) vid utbakning

Recept från:
Katarina Levin, Tjärned

RÅGBRÖD, HÅRT TUNT
(Ca 20 kakor)

50 g margarin
1 liter mjölk
50 g jäst
4 msk sirap
1 msk salt
1 liter grovt rågmjöl
1 liter grahamsmjöl
5 dl vetemjöl

Recept ur:
”Nya och gamla beprövade recept
från Adelsö Kyrkliga Syförening”


Vill du veta mera om Bagarstugan eller boka en privat
bakningstid tillsammans med någon ur Hembygdslaget?

Kontakta Agneta Collberg,
agneta.collberg@nordemo.nu,
för kostnader och bokning.